Joop Achterkamp vrijwilliger van het jaar

Joop Achterkamp is op het sportgala Apeldoorn gehuldigd als vrijwilliger van het jaar vanwege zijn jarenlange betrokkenheid bij de wandelsport.

Hij is dit jaar 50 jaar betrokken bij de organisatie van de Avondvierdaagse in Apeldoorn. Deze avondvierdaagse viert in 2020 het 65 -jarig jubileum. Daarmee is Joop hét boegbeeld van dit jaarlijks wandelevenement.

Op 3 mei 1994 heeft Joop samen met Jan Otten het Apeldoorns Wandel Comité gesticht, met als doel “het organiseren van wandelsportevenementen binnen de gemeente Apeldoorn, waaronder een jaarlijkse avondvierdaagse, en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, in de ruimste zin des woords”. Vanaf dat moment tot op heden is hij voorzitter van het stichtingsbestuur.

Het Apeldoorns Wandel Comité (AWC) was in de jaren 90 een samenwerkingsverband van wandelsportverenigingen die bij de NWB/OWB waren aangesloten. Na het opheffen van deze wandelsportverenigingen is het AWC doorgegaan als organisator van de Avondvierdaagse in Apeldoorn.

Dit jaar gaat Joop voor het eerst in de week vóór de avondvierdaagse op vakantie. Tot nu toe kon dat niet vanwege de inschrijfperiode die eerder pas in de week vóór de avondvierdaagse werd afgesloten. Joop was daarbij altijd aanwezig op de twee avonden waarop deelnemers in de kantine van SV Orderbos konden inschrijven. Door de opmars van inschrijven via internet betekende dit de laatste jaren wachten op een handvol mensen dat daar nog langs kwam. Dit jaar is de voor-inschrijving alleen via internet; ook de wandelsport gaat met de tijd mee.

Tijdens de avondvierdaagse is Joop de centrale man die alle kennis paraat heeft. Dit jaar neemt hij afscheid van het AWC als voorzitter en vrijwilliger.